Interview: Destiny cannot be avoided, but it can be controlled

Dit is de ondertitel van Rise of Thera van Fleur Prince. Dat klinkt toch f*ucking badass? Natuurlijk wil ik de militaire powerchick interviewen die dit boek in maart 2020 heeft uitgebracht! Iemand die “Waarom doe ik het niet gewoon?” zegt tegen het leger in gaan, moet wel een goed verhaal hebben. Letterlijk en figuurlijk.

Funfact: Fleur en ik zitten bij dezelfde uitgever en hebben elkaar (kwamen we achteraf achter) al eens ontmoet in 2018 toen we te horen kregen dat onze boeken uitgegeven gingen worden. Toen al trok haar dystopian verhaal meteen mijn aandacht...


Hold your horses: waar gaat Rise of Thera over?


De flaptekst kan je op de Boekscout pagina van Rise of Thera vinden, maar het is stiekem natuurlijk veel gaver als de auteur je zelf uitlegt waar dit Engelstalige boek over gaat! Spoiler: het wordt sowieso een duologie. Fleur werkt al aan een tweede boek in dezelfde serie :D

Surprise: Thera speelt de hoofdpersoon en is ook (deels) zichtbaar op de kaft van het boek. Wanneer er een oorlog is uitgebroken tussen ‘supernaturals’ en mortals, vindt er een apocalips plaats en wordt Thera de hemel uit gestuurd door haar ouders (een engel en een duivel) om een leven op Aarde op te bouwen. Ze probeert eeuwenlang een klik te vinden met de ‘new mortals’, maar dat lukt pas wanneer ze onder andere Hector tegenkomt. Vanwege haar bijzondere band vraagt ze haar vader deze mortals in goden te veranderen, zodat de oude goden eindelijk rust hebben. Er breekt een nieuwe tijd aan waarin er wraak op Thera genomen wordt voor haar keuzes. Kan ze de druk aan? Will she rise to the occasion?


Rewind: wanneer en waarom ben je begonnen met schrijven?


“In 2014 ben ik ooit begonnen met het schrijven van fanfic voor Twilight en Batman onder andere, omdat ik een ander einde voor ogen zag dat ik zelf beter vond. Ik schrijf vanaf het begin af aan al in het Engels, omdat ik lang in het buitenland gewoond heb. Dat voelt als mijn moedertaal en daarin kan ik me veel beter uiten. Rise of Thera is het eerste echt originele verhaal dat ik ooit geschreven heb, maar niet meteen met als doel om het te gaan uitgeven.”

“Rise of Thera is ooit begonnen als een soort strijd met mijn opa. Schrijven zit in de familie! Hij werkte aan een boek dat ik pas mocht lezen wanneer het af was en ik dacht ‘dat spel kan ik ook spelen, ik schrijf lekker een boek dat jij pas mag lezen wanneer het af is’. Zo gezegd zo gedaan. Het idee om het verhaal uit te geven is pas gekomen nadat ik echt een zomer geschreven heb en 200 bladzijden op papier had staan. Ik dacht: waar schrijf ik voor? Het is zonde als je een verhaal maakt dat stof gaat liggen verzamelen natuurlijk.”

“Zelf schrijf ik graag Young Adult en dan met name fantasy. Waarschijnlijk komt dat omdat dat ook is wat ik het liefste lees. Twilight is mijn all time favorite, maar ik kan boeken van Stephen King ook waarderen, vooral zijn schrijfstijl. Hij zuigt je echt in het verhaal, zelfs als het heel eng is voor een bangerik als ik. Momenteel lees ik IT van King nadat ik de film met één oog dicht heb gekeken haha. Mijn inspiratie voor het schrijven komt dus wel echt meer bij boeken als Twilight, Good Omens, The Lightning Thief en Vampire Diaries vandaan.”


Hoe werkt jouw schrijfproces dan?


“Ik start gewoon met een hoofdstuk en dan gaat het vaak vanzelf, maar ik let wel op de persoonlijkheid van personages. Ik probeer ze meestal op echte mensen te baseren. Dat zorgt er naar mijn mening voor dat ze levendig worden en dat de logica altijd klopt. Niet dat iemand altijd chagrijnig is en dan ineens blij. Ik vind het ook het leukst om personages te schrijven die zich onderscheiden van de rest en uniek zijn. Ik schrijf dus niet per se gestructureerd, maar meer go with the flow.”

“Helaas heb ik ook wel eens last gehad van writersblock. Voor Rise of Thera had ik tot en met hoofdstuk 8 van alles verzonnen, maar ik wist niet hoe het verder moest. Het verhaal was ook nog vrij chaotisch, een beetje van de hak op de tak. Toch vind ik het niet het moeilijkst om nieuwe dingen te bedenken, maar juist het herschrijven was voor mij echt een uitdaging. ‘Kill your darlings’, maar het is wel voor het beste.


Lees vooral niet over deze twee schrijftips heen!


“Daarom is mijn ultieme tip voor beginnende auteurs ook ga gewoon schrijven en laat je verhaal lopen zoals het goed voelt. Herschrijven en deleten komt daarna wel. Vraag je niet te vaak af waarom dingen gebeuren, want soms raak je met je eigen verhaal in de knoop als je te veel gaat proberen uit te leggen. Ik zit soms zo in mijn verhaal dat ik mijn personages wil vragen: ‘Nee, waarom doe je dit?!’ en dat krijgt het pas echt een eigen leven.”

“Een tweede tip die ik zou willen geven is ga fantasy schrijven met veel supermatural wezens erin. Op die manier kan je je fantasie echt de vrije loop laten zonder dat alles helemaal hoeft te kloppen.”


Herschrijven is denk ik voor iedereen moeilijk, maar waar heb je dan écht moeite mee?


“Volgens mij heb ik het meeste moeite met het uitwerken van mijn plot. Ik heb feedback ontvangen dat het allemaal wat te snel ging. Achteraf zou ik dus misschien wat meer tijd genomen hebben om het einde van mijn boek te schrijven. Dat had ik beter kunnen uitwerken. Het is nu een enorme cliffhanger die ervoor zorgt dat ik een tweede boek moet gaan schrijven haha.”

“Als ik aan een bekende schrijver tips zou mogen vragen, zou het aan J. K. Rowling zijn, omdat ik een magische wereld zou willen opbouwen net als zij. Het is echt knap hoe je van één zo’n boek toch een flinke serie weet te maken. Er is één overkoepelend verhaal waar echt goed over is nagedacht."


En waar blink je dan in uit?


“Ik ben goed in het bedenken en uitwerken van aparte situaties haha. Ik ben bijvoorbeeld heel trots op een scène die wat meer sexy is. Ook vind ik diversiteit heel belangrijk. Daarom staat Thera maar half op de cover, alleen haar achterkant, zodat iedereen zich in haar zou kunnen herkennen. Daarnaast heb ik expres aan mijn moeder gevraagd of ze een cover wilde maken die er echt als een wat kinderlijke tekening uitziet, omdat je dan als lezer de ruimte hebt om zelf een realistisch beeld te maken van de wereld en personages. Ik vind het zelf niet leuk als ik een boek lees waarin een foto op de cover alles al helemaal voor je invult. Hier heb ik dus echt over nagedacht en bewuste keuzes in gemaakt.”


Oh wat gaat dat je moeder je cover heeft ontworpen! En hoe ben je dan aan de titel gekomen van Rise of Thera?


“De serie is eigenlijk vernoemd naar de film ‘Rise of the Guardians’ haha. Dat vond ik zo indrukwekkend klinken dat ik er mee aan de haal ben gegaan.”


Naast dat je de cover dus zelf heb geregeld, zag ik ook dat je boekentrailers gemaakt hebt?


“Ja, klopt! Ik heb bijvoorbeeld een filmpje met mijn vrienden gemaakt (te vinden op de Rise of Thera Instagram) om het boek nog meer tot leven te wekken. Ik wilde toch op een manier een beeld schetsen van de personages in mijn boeken, juist omdat ik geen illustraties in mijn boeken heb. Mensen die dan liever hun eigen idee hebben over het uiterlijk kunnen dan gewoon kiezen de trailer niet te kijken, maar mensen die wel nieuwsgierig zijn hebben daar dan de mogelijkheid voor.”


Als laatst: Met welk personage kan jij het best opschieten en met welke helemaal niet?


“Hera denk ik. Ze is lief en meelevend, dus ik denk dat iedereen wel met haar kan opschieten. Aan de andere kant denk ik dat ik met alle andere personages ruzie zou maken haha. Ze zijn zeker interessant, juist omdat ze ‘broken’ zijn op een bepaalde manier en dat wil wel eens voor conflict zorgen. Als ik echt zou moeten kiezen, zou ik het minst goed op kunnen schieten met Lived. Hij is de grootste slechterik van de serie en gewoon niet goed wijs. Hij is gek en gruwelijk kwaadaardig zonder reden...”


Met die spannende cliffhanger verwijs ik je graag door


Naar de Rise of Thera pagina waar je ook een gratis korte inkijk kan lezen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Interview: Destiny cannot be avoided, but it can be controlled

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Tips voor het schrijven van een character driven verhaal

Supertip: Hoe bouw je een bijpersonage uit?

13 stappen: Hoe maak ik een (digitale) fantasy landkaart?

Inspiratie voor veel meer dan alleen fantasy (De Legendes van Pendar)