Interview met Stan Kelder - 3 Bookstagram tips

Ben jij benieuwd hoe je sneller kunt groeien met Instagram? Of wil je weten waarom je überhaupt aan een bookstagram account zou moeten beginnen? Lees hier dan YA auteur Stan Kelder’s ervaringen en neem een kijkje op zijn eigen Instagram account!

Wanneer ben je precies begonnen met Instagram en waarom?

“Ik ben op 17 mei 2020 begonnen, omdat andere auteurs me hebben geïnspireerd. Het leek me leuk om foto’s te delen van boeken en om een beeld te krijgen van het lezerspubliek. Nu ik eind september zelf een boek ga uitbrengen komt het wel mooi van pas dat ik zoveel volgers heb, maar dat was niet mijn insteek in de eerste instantie.”

Wat waren toen je verwachtingen?

“Destijds had ik totaal geen verwachtingen, van volgers of van mijn bereik. Ik had gedacht dat ik niet zo heel veel volgers zou krijgen en zelfs als ik veel volgers zou verzamelen, dacht ik dat het heel lang zou duren. Omdat ik nog niet zo bekend was met Instagram, kon ik ook niet inschatten hoeveel interactie het zou opleveren. Ik was echt verrast met het resultaat! Nu ben ik echt blij dat ik eraan begonnen ben.”


Wat valt je dan op wanneer je toen en nu (september 2020) vergelijkt?

“De community en de interactie heeft me echt positief verbaasd. Ik had ook nooit verwacht het magische aantal van tweeduizend volgers te bereiken of de interactie te hebben die ik heb. Ik wil mijn feed nog gaan perfectioneren, maar voor nu beleef ik er in ieder geval veel plezier aan. Het is juist gaaf om te kijken hoe andere auteurs hun feed opmaken. Het moet niet te veel tijd gaan kosten, maar ik haal wel voldoening uit alle leuke reacties.”

Gebruik je jouw account voor ‘voor de leuk’ of ook echt als marketingmiddel?

“Tegenwoordig een beetje van beiden. Het leukste vind ik dat je makkelijk met mensen in contact kunt komen die ook van boeken houden. Zo heb ik auteur ontmoet als Jennifer Wagemans zelf, Claudia Boon, J. R. Vermeulen, Annemiek Steur en auteurs die hun boeken (hopelijk!) nog gaan uitbrengen.

Wanneer mijn boek er eenmaal is (24 september!) ga ik natuurlijk wel een leuke winactie op poten zetten, maar ik wil vooral mijn liefde voor boeken blijven delen. Ik heb ook geen goed uitgedacht thema of een planning, omdat ik het op gevoel doe. Ik zorg alleen dat ik onthullingen in verschillende stadia indeel. Een voorbeeld daarvan is de reveal van de titel of die van de cover van mijn boek: Overleef me dan - Project LIE.”

Werk je ook met stories en IGTV?

"Ik doe zeker aan stories. Soms plaats ik daar wat andere content in dan boeken. Zo vind ik het erg leuk om ook foto's van eten en onze huisdieren te plaatsen. IGTV doe ik niet, omdat ik te verlegen ben voor video’s haha. In de toekomst wil ik wel mee gaan doen aan online events voor de camera (hou mijn profiel in de gaten! @bookstagram_stankelder), dus dat gaat zeker spannend worden."

Je bent in een korte tijd enorm gegroeid in aantal volgers. Heb je tips voor mensen die ook graag snel willen groeien?

Er is niet echt één magische formule om heel snel veel volgers te krijgen. Wel heb ik gemerkt dat wanneer je eenmaal in een bepaalde flow zit, het heel hard kan gaan. Mensen ontdekken dan dat jij een leuke bookstagram account hebt, en via via wordt je dan weer gevolgd door steeds meer mensen. De enige tips die ik kan geven, zijn:

  1. Het kan helpen om zelf veel accounts te volgen. Een deel van die mensen zullen je dan terug gaan volgen.

  2. Je kunt ook bepaalde hashtags volgen zoals #dutchbookstagrammers of volgers van vrienden volgen. Dat heb ik ook weleens gedaan. Ik ben ook schuldig aan het volgen van ongeveer vijftig account op één dag. Oeps.

  3. Nog een laatste tip is het doen van giveaways, en dan is het meestal goed om een giveaway te houden ter viering van iets. Bijvoorbeeld bij 100, 500 of 1000 volgers. Dit brengt je bookstagram account positief onder de aandacht.

Wil jij meer van Stan lezen?

Volg dan vooral zijn Instagram account, bekijk Stan’s website en werp een blik op de flaptekst van zijn eerste boek: Overleef me dan - Project Lie!

Het is 2090 en Juno wil niets liever dan een normaal leven leiden. Dan breekt er een wereldoorlog uit. Juno kan niemand meer vertrouwen, behalve haar beste vriendinnen Carly en Lily. Zij bewandelen hun eigen weg in de oorlog, en ze raken dan ook van elkaar gescheiden.

Juno heeft een nare ervaring in de verhoorkamer van het Syndicaat overleefd. Ze weet nu dat ze een bijzonder medisch geval is, maar het regime weet dat ook. Het Syndicaat wil Juno gebruiken voor hun eigen krankzinnige project. Alleen Nessa weet wat er precies met Juno aan de hand is. Ineens verschijnt ze voor Juno’s neus...

Wat weet Nessa van Juno’s bijzondere gave? Zal Juno ooit haar vriendinnen weerzien? En wat is project LIE?

24 september kan jij Overleef me dan bestellen.

Gaat deze YA dystopian thriller bij jou op de leeslijst? Waarom wel of niet?


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Interview met Stan Kelder - 3 Bookstagram tips

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Tips voor het schrijven van een character driven verhaal

Supertip: Hoe bouw je een bijpersonage uit?

13 stappen: Hoe maak ik een (digitale) fantasy landkaart?

Inspiratie voor veel meer dan alleen fantasy (De Legendes van Pendar)