Lessen van Paulien Cornellise: tips over nuances en context

Na 'Taal is zeg maar echt mijn ding' ben ik natuurlijk doorgerold in 'En dan nog iets'! Paulien Cornelisse is nou eenmaal fantastisch. Ze maakt je aan het lachen en zet je aan het denken. Ook uit dit boek van haar heb ik een aantal lessen kunnen trekken, dit keer met de nadruk op nuances en context. Die lessen lees je hier.

Les 1: Nuances zijn belangrijk! (Niet? Echt!)

Een open deur, maar toch een belangrijke om in je achterhoofd te houden tijdens het herschrijven. Cornelisse maakt namelijk onderscheid tussen onder andere leuk/leuk-leuk, mijn vriendin/een vriendinnetje en diverse scheldwoorden. Dat zette me aan het denken over hoe erg een klein verschil impact kan hebben op de betekenis van een woord, een zin, een relatie of zelfs een heel verhaal. Niet iedereen interpreteert woorden en constructies precies zoals jij bedoelt!

Voorbeeld:

"Ik vind dat best een leuke jongen." Niet zo spannend.

"Ik denk dat ik hem zelfs leuk-leuk vindt." OOOEEEH AAAH, NIET?! Insert teenage drama hier. Savvy?

Kortom: nuancering aanbrengen is ontzettend belangrijk. Vraag vooral ook feedback over hoe dingen overkomen op andere mensen. Ik kom er iets te vaak achter dat ik in een vreemde bubbel zit die mijn moeder gecreëerd heeft, waarin ik denk dat bepaalde gezegdes algemene spreekwoorden zijn. Dan word ik raar aangekeken en blijkt het iets te zijn dat alleen mijn moeder af en toe roep. Top. Moving on. Denk dus goed na over wat voor gevoel de lezer moet krijgen wanneer je je verhaal aan het opbouwen bent en verdiep je in synoniemen. Zorg dat jouw nuances subtiel, maar waterdicht zijn.


Les 2: Location, location, location

Niet alleen nuancering, maar ook context is ontzettend belangrijk voor je verhaal. Op bladzijde 145 stipt de auteur aan hoe belangrijk context kan zijn en dat dát juist hetgeen kan zijn dat zaken memorabel maakt. Wat kan het iemand interesseren als jij vertelt dat je nieuwe dvd-speler stuk is? Wat interesseert het ze als je vertelt dat je daar pas naakt en dronken achterkwam vanwege je blinde hond? Kijk! Dat is een verhaal. Context is alles.

Eerder had ik het al over het onderscheiden van je personages en ook in 'En dan nog iets' komt dat onderwerp weer aan bod. Voor het overzicht heb ik die tips toegevoegd aan deze bestaande blog, dus werp ook vooral daar een blik op!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Lessen van Paulien Cornellise: tips over nuances en context

Een kort, romantisch verhaal op Koningsdag

Een kort, romantisch verjaardagsverhaal

Een kort, nuchter Valentijnsverhaal

Een kort, romantisch Halloweenverhaal

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?