Boek of film: Percy Jackson 2

Dit is een van mijn favoriete rubrieken: het boek of de film! Na Percy Jackson and the Lightning Thief heb ik natuurlijk ook de tweede film (opnieuw) gekeken. Het is wel echt anders als je het boek eerst hebt gelezen. Ik vond het altijd wel een oké film volgens mij, maar nu zijn mijn ogen helaas geopend en kan ik er niet meer van genieten. Het ging snel van 'best vermakelijk' naar 'moest dat nou'?

Sea of Monsters: het boek

Net als Percy, Annabeth en Grover is ook Tyson een unlikable karakter waar ik me niet in kan verplaatsen. Toen ik dit boek uit had dacht ik als eerste: wow ik heb er in één ruk doorheen geploegd, wat spannend, wat een tempo. Het avontuurlijke aspect van dit boek kan ik enorm waarderen. Dat miste in deel 1 wat meer en daardoor deed ik er volgens mij langer over om daar doorheen te komen. Achteraf denk ik kak, in deel 1 zat wel echt veel meer wat je over kunt discussiëren en nadenken. Deel 2 is uit en dan is het eigenlijk 'klaar'. Weet nog niet helemaal wat ik daarbij voel.

Over het verhaal zelf: Ik ben gek op Hydra's, Hippocampi, Pegasi, Sirenes, piraten en vreemde magische spa's. Daar scoort dit boek wel echt mee, maar er zijn wederom weer een aantal dingen die dit boek voor mij maar twee sterren waard maken. Ten eerste: man wat heb ik een hekel aan Clarisse en Tantalus, al heeft Tantalus wel echt een goed achtergrondverhaal. Zijn vloek is ook heel interessant uitgevoerd door Rick Riordan. Mixed feelings daarover. De hele race scènes hadden voor mij niet gehoeven en voegen niet bijster veel toe aan het verhaal (al moet ik toegeven dat de laatste scène toch wel leuk was en wat ontwikkeling in Percy's en Annabeth's karakter laat zien). Ik hoop dat de interactie tussen Polyphemus en Grover grappig is voor twaalfjarigen (de doelgroep), want ik vond er helemaal niks aan. Hetzelfde geldt voor de demonische duiven, cavia's, trefballende kannibalen, vleesetende schapen en party ponies.

Het is jammer dat deze cringe factor verhogende elementen de geweldige interactie tussen Clarisse en Ares en tussen Hermes en Luke compleet overschaduwen. Hun personages en de Griekse mythologie worden onwijs goed uitgediept namelijk. Dit boek had van mij zeker 4 of 5 sterren gehad als het niet zo hard z’n best deed twaalfjarigen te pleasen. Kortom: veel goede en veel slechte elementen.

Sea of Monsters: de film

De elementen die ik juist in het boek zo kon waarderen, zaten helaas in de verste verte niet in de film… De vraag die gedurende de hele film door mijn hoofd speelde: WAAROM WIJKT HET ZO ONTZETTEND AF VAN HET BOEK?! Dat maakte deze film zo veel slechter!

  • Waarom is Tyson gewoon in camp halfblood in plaats van dat je hem geleidelijk leert kennen en je zijn tocht naar het kamp meemaakt?
  • Waarom wordt er aan het einde van de film zo over belangrijke en emotionele momenten heen gehaast zodat ze 0 impact hebben? Dat hadden ze beter weg kunnen laten of er had meer tijd in gestoken moeten worden.
  • Waarom een pretpark? Waar is Circe’s spa gebleven? Dat snap ik wel, want tijd, maar alsnog. HOEZO EEN PRETPARK?!

Daarnaast:

  • Waarom zit er wel kinderachtige humor in (Martha & George) terwijl de film duidelijk bedoeld is voor een oudere doelgroep? Waarom accepteert iedereen de ‘plottwist’ aan het begin van de film zo snel? En Tyson’s zonnebril en de Mist voelde echt als een excuus om niet te hoeven animeren… Het hele eindgevecht sloeg echt nergens op en was al heel snel klaar. Daarnaast is de ‘I make my own destiny’ heel erg cliché.

Deze film had niets van de mythische en meeslepende sfeer die wel in het boek zit. Ik kan er mijn vinger niet precies op leggen waarom allemaal, maar de film deed helemaal niets met me en hij liet totaal geen indruk achter (ik was helemaal vergeten dat ik hem een paar jaar terug al gezien had). Echt zonde. Eigenlijk het enige positieve dat ik over deze film te zeggen heb, is dat ik de mechanische stier gaaf vond vormgegeven en dat het acteerwerk van Logan Lerman wel prima was.

Conclusie

Normaal ben ik (volgens mij) niet zo harsh, maar ik geef het boek maar 2 sterren en de film eigenlijk geeneen. Ik heb hem alleen opnieuw gekeken omdat ik benieuwd was wat ik ervan vond nadat ik het boek had gelezen en mijn conclusie is dat de film het niet waard is om nog een keer te kijken. Echt heel erg jammer, maar daarom kijk ik juist ontzettend uit naar de Netflix serie!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Boek of film: Percy Jackson 2

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Tips voor het schrijven van een character driven verhaal

Supertip: Hoe bouw je een bijpersonage uit?

13 stappen: Hoe maak ik een (digitale) fantasy landkaart?

Inspiratie voor veel meer dan alleen fantasy (De Legendes van Pendar)