Voor alle dyslectici, Nederlandstalige twijfelaars en contaminanten

Mocht je denken ‘waar heeft ze het over?’, dan leg ik je graag uit wat ik bedoel. Dyslectici, dat spreekt voor zich: mensen met dyslectie. Nederlandstalige twijfelaars? Daarmee bedoel ik mensen waarvan de moedertaal niet Nederlands is en ze daarom twijfelen of ze wel goed Nederlands spreken en schrijven. Contaminanten? Mensen die per ongeluk spreekwoorden, gezegden en voorzetsels door elkaar gooien. Deze groepen zijn natuurlijk niet wederzijds uitsluitend, maar je snapt waar ik heen wil.

Aan iedereen die twijfelt of ze wel kunnen schrijven! (grammaticaal etc. dan)

Je komt natuurlijk alleen weg met slechte zinsopbouw en spelfouten, wanneer de kern van je verhaal goed is ;)

Ik heb net weer een briljant stuk fantasy mogen proeflezen en het heeft me echt geïnspireerd. Ik heb wel vaker gelezen op Facebook bijvoorbeeld, dat mensen niet durven te schrijven, omdat ze dyslexie hebben of omdat Nederlands niet hun moedertaal is, maar ze wel een Nederlands boek willen neerzetten. Zonde!

Dit verhaal zit gewoon zo goed in elkaar, dat het niet uitmaakt dat de voorzetsels vaak niet kloppen. Daar heb je proeflezers voor! De auteur heeft me echt geïnspireerd. Ze heeft de ballen om zo iets moois neer te zetten en het daarna de wereld in te schieten, zelfs al is het niet perfect.

Aan iedereen die denkt ‘maar dat kan ik niet’: doe het gewoon toch. Heb alsjeblieft schijt aan mensen die commentaar op je hebben, zonder dat ze het hele verhaal kennen. Dat zijn mensen die je boeken toch niet gaan kopen. Dat is dus niet je doelgroep. Schrijf je nou voor je doelgroep of niet? Precies. Lekker laten waaien en luisteren naar de mensen die wel oprechte interesse in je verhaal hebben. Vinden ze het dan alsnog niks? Dan pas mag je aan jezelf gaan twijfelen en dan ALLEEN in de zin dat je misschien wat moet herschrijven of schrappen.

Als mensen opbouwende kritiek op je verhaal leveren, betekent dat NIET dat je niet kan schrijven. Het betekent dat je potentie hebt en mensen je naar een hoger niveau willen brengen. Mensen die je de hemel in prijzen zijn leuk, maar je wordt er niet beter van.

Conclusie: als je wil schrijven, ga schrijven. Luister naar de mensen die het beste met jou en je verhaal voor hebben en negeer de azijnzeikers. Er zullen altijd mensen zijn die iets zoeken om over te zeuren, omdat ze niets beters te doen hebben. Sta open voor inhoudelijke kritiek en blijf aan jezelf werken. Zo wordt die groep mierenneukers steeds kleiner.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Voor alle dyslectici, Nederlandstalige twijfelaars en contaminanten

Een kort, romantisch verhaal op Koningsdag

Een kort, romantisch verjaardagsverhaal

Een kort, nuchter Valentijnsverhaal

Een kort, romantisch Halloweenverhaal

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?