Lessen van Paulien Cornelisse: 5 tips voor onderscheidende personages

In mijn vorige blog had ik het over 3 tips om bewuster aan de slag te gaan met taal. Nu wil ik je vragen bewuster aan de slag te gaan met je personages. Denk goed na over hoe ze heten, hoe ze eruitzien, wie ze zijn, hun persoonlijkheid, hun achtergrond, hun angsten, hun groei, noem het maar. Dit alles kun je laten doorschemeren in hoe je ze beschrijft, maar ook in hoe ze spreken. Dat is een van de dingen die ik op heb gepakt van Taal is zeg maar echt mijn ding.

1. Wil jij dat je personages Nederlands klinken?

Maak dan gebruik (niet te veel) van hè en joh bijvoorbeeld. Lekker vullen die zinnen (maar niet te veel). Of wil je juist dat je verhaal zich overal zou kunnen afspelen? Ook hier weer, maak een bewuste keuze.

Nieuwe tip uit 'En dan nog iets': volgens Paulien Cornelisse is het kenmerkend dat we een angst hebben voor water vanwege de overstromingen die we hebben meegemaakt. Natuurlijk heeft bijna iedereen wel een zwemdiploma in Nederland en dat is stiekem vrij bijzonder. Daarnaast hebben we een hekel aan kou en kunnen ons weinig voorstellen bij het ongemak van hitte, aldus Cornelisse


2. Wil je dat je personage arrogant klinkt?

Pak dan bladzijde 49-53 er even bij.

3. Wil je dat je personage kinderlijk klinkt?

Pak dan bladzijde 67-68 er even bij.

4. Wil je dat je personage mannelijk of juist vrouwelijk klinkt?

Pak dan bladzijde 160-163 erbij.

Nieuwe tip uit 'En dan nog iets': mannen verontschuldigen zich maar zelden en vinden het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen. Dat doen ze dan ook niet graag of vaak en als het gebeurt, is het een vrij ongemakkelijke vertoning. Werp voor meer info hierover vooral een blik op 'En dan nog iets' bladzijde 136!


5. Hoe heet je ook alweer?

Denk heel goed na over alle namen die je gebruikt in je verhaal. Als de helft van je personages een voornaam heeft die begint met 'L', is dat natuurlijk zonde. Daarnaast, wil je een naam die past bij de backstory van je personage of juist eentje die past bij iemands persoonlijkheid? Wil je dat het Nederlands klinkt, Aards of juist fantasie-achtig? Maak een lijstje (sowieso handig om een overzicht van al je personages te hebben) en kijk even of dingen niet te veel op elkaar lijken en of ze in het grote geheel ook nog logisch zijn.

Bonus: de lezer leest je namen, dus krijgt nooit de uitspraak mee. Maar daar een punt van of zorg dat het makkelijk te bedenken is. 'Daan' kun je natuurlijk maar op zoveel manieren uitspreken, maar XAEXII...

Dubbel bonus: hou rekening met associaties die mensen al hebben. Ga je personage dus niet Katniss of Hermelien noemen, tenzij je er een punt van wil maken.

Conclusie

Heel belangrijk dus dat je onderscheid maakt tussen je personages op veel verschillende manieren. Daarom maak ik eerst altijd een overzicht van de persoonlijkheidskenmerken die mijn personages hebben, zodat ze niet overlappen. Kijk dus ook bewust wat voor taalkenmerken daarbij passen, want er zijn er nog al wat om van te kiezen. En ga Paulien Cornelisse lezen!

Twitter Facebook LinkedIn Volgen