Bookstagram: in 5 stappen naar het volgende niveau

Jij hebt alle 13 tips toegepast om met je Bookstagram account te starten en bent klaar voor een stappenplan om snel te groeien. Mooi, dan ben ik hier om jou de weg te wijzen. Kort, maar krachtig.

Stap 1: kijk bij concurrenten welke volgers er veel reageren

Ga op zoek naar mensen die veel liken en belangrijker nog: een reactie achterlaten. Dit zijn mensen die je zelf wil gaan volgen en die jou ook moeten gaan volgen. Meer interactie is meer zichtbaarheid, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Zoek dus enthousiastelingen die graag dieper op dingen ingaan.

Stap 2: kijk waar deze enthousiastelingen precies op reageren

Kattenfilmpjes? Vakantiekiekjes? Of toch dat bericht over het nieuwe kunstgebit van iemands oma? Wat voor content werkt er om reacties uit te lokken? Let op het soort content (foto, video of tekst) en de omschrijving. Wordt er een vraag gesteld? Wat voor emoties hangen er aan de post? Wat voor reacties lokt de post uit? Dit zijn allemaal dingen die je wilt analyseren om te bepalen welke content voor jou zal gaan werken.

Protip: content die emoties opwekt zal sneller reacties opleveren dan droge content

Stap 3: ga op zoek naar organisaties of merken waar jij bij zou willen horen

Als die kattenfilmpjes het nou onwijs goed doen, is het misschien leuk te denken aan een samenwerking met Whiskas ofzo. Hoe leuk is het als jouw kat over de grond loopt te rollen als het schattige bolletje vacht dat het is, en dat Whiskas ineens roept 'flikker daar een logo op en dan gaan wij het ook delen'. Gaaf toch? Of denk aan het promoten van bookish items zoals gepersonaliseerde kaarsen ofzo.

Protip: hou repsearches ook goed in de gaten.

Stap 4: heb je een merk gevonden? Ga op zoek naar sponsored posts

Check waar dat merk in getagged wordt en probeer erachter te komen welke influencers dit merk gebruikt. Analyseer wat zij doen om samen te werken met dat merk en kijk of dat wat voor jou is. Dan kun je gewoon zelf gratis User Generated Content (UGC) maken of je kunt vragen of ze toevallig een leuke opdracht voor je hebben.

Stap 5: interactie

Wanneer je jouw ideale (enthousiaste) volgers en merken gevonden hebt, ga je actief de interactie aan. Reageer op hun posts, deel ze en geef shoutouts. Een voorbeeld van een shoutout zit toevallig in de afbeelding bij dit artikel, maar het kan naast in je feed ook in je story. Mochten ze zelf naar je toe komen, super! Doen ze dat niet? Creeër dan voor jezelf een opening om een gesprek aan te gaan. Geef bijvoorbeeld een complimentje en stel daarna een leuke vraag. Breng het gesprek op gang tot er een opening voor jou ontstaat om te vragen naar een mogelijke samenwerking. Zorg wel dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander en dat je ook zo overkomt. Ga niet pushen op verkoop, dat is zonde van je imago.

BAM. Dat was het alweer guys. Benieuwd waar ik deze wijsheid vandaan heb? Check Clara Biesinger.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Bookstagram: in 5 stappen naar het volgende niveau

Een kort, romantisch verhaal op Koningsdag

Een kort, romantisch verjaardagsverhaal

Een kort, nuchter Valentijnsverhaal

Een kort, romantisch Halloweenverhaal

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?