Interview met de Heemsteedse Courant

Throwback! Dit interview met de Heemsteedse Courant heb ik gedaan toen mijn eerste boek net uit was. Super trots was ik om in de krant te staan die mijn oma altijd leest. Ze heeft dan ook een hele stapel van die kranten verzameld haha. Dit is het eerste echte interview dat ik ooit gedaan heb, onwijs spannend en ook heel leuk. Dit is wat ik aan het begin van mijn schrijfcarrière te vertellen had...


[HAARLEM/HEEMSTEDE] Een ambitieuze en creatieve jongedame, dat is de 22-jarige Jennifer Wagemans zeker. De Haarlemse heeft onlangs haar Master Psychologie afgerond aan de Leidse Universiteit, maar tussen de studie-uren door vond ze nog genoeg tijd om een boekenreeks te schrijven, waar onlangs het eerste deel van werd uitgebracht: 'De Legendes van Pendar - Deel 1'. Een reeks die tien jaar geleden is begonnen met een droom en een opa en oma die vinden dat je je dromen waar moet maken.


In 2008, toen ze nog in groep acht zat, had Jennifer een vreemde droom over een bibliotheek die kon bestaan onder water. Het was een droom die in haar hoofd rond bleef spoken en ze besloot haar droom uit te werken en op te schrijven. Na zes jaar schrijven en natuurlijk ook schrappen, resulteerde dat in het eerste boek van de reeks 'De Legendes van Pendar'. Maar daar was het niet bij gebleven, want in al die jaren had Jennifer ook een rode lijn ontwikkeld voor een complete boekenreeks, die tot dusver zes delen telt. Een behoorlijke prestatie, maar nu nog zien om een lezerspubliek te bereiken. Daarbij kreeg Jennifer de nodige support van haar opa en oma die in Heemstede wonen. ,,Bij hen kom ik altijd tot rust. Heemstede heb ik altijd al levendig gevonden op een manier die het niet chaotisch maakt in je hoofd. Als je hier in de tuin zit, hoor je vogels en de wind door de bomen, spelende kinderen en hier en daar een miauwende kat", laat Jennifer weten. ,,Mijn opa en oma hebben het schrijven altijd al gestimuleerd en moedigden me aan om het manuscript naar een uitgever te sturen en daar werd het gelijk met open armen ontvangen. Het eerste deel van mijn reeks in juist verschenen en deel twee is ook al onderweg".

De boekenreeks 'De Legendes van Pendar' draait om Jake en Juul. Hun leven wordt verstoord door een onverwachte ontdekking die ze vlakbij hun huis doen. Dit zorgt ervoor dat ze in het vizier komen van een kwaadaardige organisatie die onder leiding staat van een mysterieus figuur met snode plannen. Wanneer Jake besluit te spijbelen tijdens een klassenuitje, belandt hij samen met Juul in een bibliotheek met wonderlijke boeken. De eigenaar van de bibliotheek openbaart aan hen een magische wereld. Nog voordat ze meer over de man te weten komen, slaat de organisatie toe en moeten Jake en Juul niet alleen vechten voor hun eigen leven, maar ook voor het voortbestaan van de magische wereld. Hulp en verraad komen uit onverwachte hoeken als het tweetal het mysterie van Pendar en hun eigen krachten steeds verder ontrafelt.


Zoals de omschrijving van de reeks al doet vermoeden, is Jennifer geïnspireerd door diverse populaire boekenreeksen als Deltora, Harry Potter en The Hunger Games. ,,En door andere vreemde dromen die ik de afgelopen jaren heb gehad, die heb ik zoveel mogelijk in de verhaallijnen proberen te verweven". Het schrijven zelf is voor Jennifer een onderdeel van haar persoonlijkheid. ,,Ik vind mijzelf een creatief persoon en vind dat je daar wat mee moet doen, al heb ik die creativiteit niet altijd even serieus genomen. Dat is nu wel veranderd. Ik ben verder ook vrij onoverzichtelijk en chaotisch en dat is wel te merken aan mijn manier van werken. Afgelopen weken ben ik bijvoorbeeld bezig geweest met deel 1 illustreren, deel 2 checken op spelfouten, de verhaallijn van deel 3 controleren en deel 6 afschrijven".


Omdat Jennifer al op jonge leeftijd begonnen is, heeft ze de afgelopen jaren duidelijk gemerkt dat haar schrijfstijl sinds haar twaalfde behoorlijk veranderd is. ,,Ik ben echt veel beter gaan schrijven en dat is echt geweldig om te zien. Ook in het uitwerken van de karakters ben ik beter geworden". Maar er zijn zeker nog wel wat punten die voor verbetering vatbaar zijn. ,,Ik merk dat ik moeizaam door vechtscènes heen kom, daar zou ik graag tips over willen. Of over hoe je dingen verrassend houdt, plottwists die niet iedereen ziet aankomen. Hopelijk heb ik er daar een paar van, zeker in Deel 6. Ik wil ook weten hoe je dingen intens en spannend, magisch en science fiction houdt, maar dat het toch geloofwaardig blijft".


Na zes boeken geschreven te hebben, vindt de Haarlemse het schrijven nog steeds erg leuk. ,,Ik wil echt iedereen aanmoedigen om het te gaan doen. Schrijf wat goed voelt en ga je niet druk maken over of het wel goed genoeg is en of het wel in de smaak zal vallen. Ik schrijf omdat ik schrijfster ben, omdat schrijven leuk is, omdat ik niet anders kan. Ik zal nooit schrijven om geld te verdienen of om het publiek tevreden te houden".

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Interview met de Heemsteedse Courant

Een kort, romantisch verhaal op Koningsdag

Een kort, romantisch verjaardagsverhaal

Een kort, nuchter Valentijnsverhaal

Een kort, romantisch Halloweenverhaal

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?