13 SEO tips om beter gevonden te worden

Op dat zoekwoordenonderzoek heb je dagen lopen kauwen. Jij bent er helemaal klaar voor. Optimalisatie here we go. Mijn eerste tip is natuurlijk het verwerken van die zoekwoorden in je tekst! Hier een korte samenvatting voordat ik de diepte in ga:

  1. Synoniemen verwerken
  2. Zoekwoorden in titels zetten
  3. Zoekwoorden vooraan zetten
  4. Zoekwoorden verspreiden
  5. Spellings- en grammaticacontrole
  6. Beeldmateriaal toevoegen
  7. Gebruik Google Analytics voor je website
  8. Gebruik YoastSeo voor je website
  9. Gebruik Neil Patel's tool voor je website
  10. Voeg linkjes toe
  11. Tag in je social media berichten
  12. Hashtag in je social media berichten
  13. Voeg locaties toe aan je social media berichten
Hoe verwerk ik de juiste zoekwoorden in mijn tekst?


GA NIET IN ELKE ZIN EEN ZOEKWOORD STOPPEN! Heel belangrijk. Dat heet keyword stuffing en daar is Google niet van gedient. Daarnaast leest het ook nog voor geen meter. Je schrijft voor mensen, niet voor machines. Houd dat altijd in gedachten!

  • Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je niet alleen één term gebruikt, maar dat je een aantal synoniemen gebruikt in je tekst.
  • Zorg ook dat je belangrijke zoekwoorden in titels zet (als het een blog of website pagina is). Bonustip: gebruik één hoofdkop (H1) en verder tussenkopjes. Als je meerdere titels met H1 opmaakt, raakt Google in de war.
  • Zet belangrijke zoekwoorden vooraan in je tekst, minstens één keer in de eerste alinea.
  • Door in je tekst te zoeken (ctrl+F) naar jouw zoekwoorden, kun je zien of je ze een beetje netjes verspreid hebt.

Check, check, dubbelcheck

Google rekent je helaas ook af op spellings- en grammaticafouten. Controleer daarom je teksten bijvoorbeeld met Word. Ik maak ook gebruik van deze gratis tool, die overal je teksten controleert (ook direct in social media posts bijvoorbeeld):
- www.grammarly.com

Wat kan ik nog meer doen om goed gevonden te worden?


Afbeeldingen en video’s toevoegen!

Heb je een website?

Mooi, dan kun je gebruik maken van Google Analytics voor nog meer inzichten. YoastSEO is ook een fijne tool om mee te werken, alleen is die niet gratis. Dit is wel een gratis tool waarmee je pagina’s van je website kunt checken:
- https://neilpatel.com/nl/seo-analyzer/

Heb je een blogbericht?

Zorg dan dat je ook van je tekst weg linkt. Heb je een duidelijke call-to-action? Wil je bijvoorbeeld dat mensen iets kopen? Link dan natuurlijk naar de pagina waar ze daadwerkelijk de aanschaf kunnen doen. Wil je doorlinken naar een van je andere blogs? Doen! Link ook door naar je social media of andere pagina’s die relevant zijn. Ik snap dat je mensen op jouw pagina wil houden, maar linkjes zijn zeker wat waard in de ogen van Google. Maak die overweging dus zorgvuldig.

Heb je een social media bericht?
  • Taggen! Niet als een malle en niet als spam, maar taggen kan je bereik vergroten. Tag alleen mensen wanneer het relevant is.
  • Ik raad aan om op Facebook en LinkedIn maximaal 3 hashtags te gebruiken, omdat je niet spammerig over wilt komen. Ook is het nog even de vraag hoe goed die opties werken, omdat alles nog vrij nieuw is. Ik heb vernomen dat op Instagram het magische getal 7 hashtags is, maar ik gebruik vaak zelf zoveel relevante hashtags als ik kan gebruiken.
  • Voor aan je Facebook of Instagram bericht ook een locatie toe, wanneer dat relevant is.
  • Ook voor je social media berichten geldt: zorg altijd voor beeldmateriaal (het liefst een link met foto). Directe links maken het makkelijk voor mensen om jouw doel te bereiken. Mensen zijn lui! Ik tenminste wel. Houd daar dus rekening mee.
Heb jij nog SEO tips of misschien wel tools?

Ik hoor het graag!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


13 SEO tips om beter gevonden te worden

Een kort, romantisch verhaal op Koningsdag

Een kort, romantisch verjaardagsverhaal

Een kort, nuchter Valentijnsverhaal

Een kort, romantisch Halloweenverhaal

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?