Waarom de Deltora serie mij compleet in zijn greep houdt - Deel 2

Hiernaast een foto van deel 2 en 3 van de Deltora SERIES. MEERVOUD! Dat wist ik niet toen ik de eerste serie vroeger voor het eerst las. Boeken 5 - 8 zitten nog beter in elkaar dan de vorige vier en je merkt echt dat er een ontwikkeling en opbouw plaatsvindt. Heel gaaf. Toen ik erachter kwam dat de tweede Deltora serie weer gaat over het verzamelen van object, was ik ietwat teleurgesteld, maar ik ga nog niet oordelen voordat ik het gelezen heb! Over gelezen gesproken... Hierbij de spoilervrije reviews van deel 5 - 8 van de eerste Deltora serie! Ik overuig je graag waarom deze serie een must read is voor alle fantasyliefhebbers die ook van avontuur, mysterie en spanning houden.


De Drakenberg

+ trollen die het super originele en interessante gedrag vertonen van orks (Warhammer)

Dit is misschien wel het beste boek van de serie tot nu toe. Je leert veel nieuwe volken kennen en dat maakt het boek nog fantasierijker dan alle voorgaande delen. De Vraal (waarvan je nu voor het eerst en beschrijving krijgt) is verreweg mijn favoriete personage. Hij heeft een interessant kort achtergrondverhaal en het uiterlijk en de vechtstijl van deze soort is ontzettend verrassend en origineel. De Kin waren ook leuk om te ontmoeten en, wat kan ik zeggen, ik ben een sucker voor orks. Het eindgevecht had een goede opbouw, lengte en climax en de verhaallijn zat bomvol onverwachtse elementen.

Daarom geef ik dit deel 4/5 sterren.

De (beestachtige) Doolhof

In dit deel val je direct in een nieuwe, spannende verhaallijn. Dit boek maakt je achterdochtiger dan je van tevoren had kunnen bedenken, want je weet nooit zeker wie er te vertrouwen is. Applaus voor het toevoegen van de Ol’s en de polypan vond ik ook een leuke toevoeging. Ook Steven vond ik erg interessant. Het eindgevecht tegen de Glus was verreweg het beste eindgevecht tot nu toe! Heel origineel wezen met een creatieve manier van ‘jagen’. Het gevecht had veel opgebouwde spanning en eindigde met een onverwachtse twist. De piraten hadden voor mij niet echt gehoeven, maar al met al vond ik dit een heel goed boek! Heel interessant dat je door de serie heen steeds iets meer van Doem te weten lijkt te komen, maar dat je eigenlijk nog niets weet.

Daarom geef ik dit boek 4/5 sterren.

De verloren Vallei

Ondanks dat ik geen fan ben van de verhaallijn met de piraten, ben ik heel blij dat de reizigers ze opnieuw tegenkwamen. Het verhaal rondom Tora vond ik ook heel origineel, onverwachts en interessant. Onwijs gaaf ook dat je meer (onverwachtse dingen) te weten komt over Doem. Waarom dit boek voor mij 5 sterren waard is? Vanaf het moment dat de reizigers de verloren vallei in stapten, was het voor mij gedaan. De hele sfeer die daar hangt is prachtig, beeldend en meeslepend. Het verhaal van de Bewaker zit ontzettend goed ik elkaar en ik had zo'n soort bewaker niet per se verwacht. Weer eens heel wat anders! Na de ontmoeting, kon ik op mijn klompen aanvoelen dat het weer een raadselspel zou zijn, maar dit had ik nooit kunnen raden. Veel raadsels had ik ook niet zelf kunnen oplossen en dat maakte het juist huiveringwekkend heftig. Constant vraag je je af of de reizigers op tijd tot de conclusie komen dat wederom niet alles is wat het lijkt. Vanaf hun afdaling, was het spannend tot het einde van het boek. Plottwist na plottwist, ik kon het bijna niet bijbenen. Dit was ook weer zo'n spanning die uitgesmeerd wordt en die je op het puntje van je stoel laat zitten. De climax was fantastisch en mooi.

Daarom geef ik dit deel 5/5 sterren.

Terug naar Del

In de laatste boeken besef je pas echt wat voor een ontwikkeling deze serie en zijn hoofdpersonen meemaakt. Steeds meer spanning, plottwists en climaxen en uitdieping van de personages die al zo goed zijn neergezet. Dit hele boek, nog meer dan de andere delen, probeer je te raden wie de troonopvolger is en daar speelt de auteur fantastisch op in met hints, verrassingen en dwaalsporen. Ik kan het niet uitstaan dat je tot op de laatste bladzijdes constant niet weet of Doem te vertrouwen is! Echt onwijs goed gedaan.

Ik was een beetje bang dat dit een saai deel zou worden, omdat het avontuurlijke element van het zoeken van een edelsteen en het ontmoeten van een gruwelijke bewaker mist. Had ik het toch een partij mis! De verhaallijn rondom het verenigen van de stammen gaf me daarnaast hele warme, tevreden gevoelens. Wel erg jammer dat je de hele serie niets concreets van de Schaduwheer meekrijgt, maar dat draagt ook bij aan de mysterie. Ook zonde dat ineens de Lumin geïntroduceerd werd en dat er gedaan werd alsof dat al een bekend iets moest zijn. Verder ook helemaal geen informatie, dat vond ik een gemiste kans.

Wat zit de raadselachtige legende van Deltora toch goed in elkaar. Dingen die in het eerste boek aangekaard zijn, komen in het laatste deel gewoon nog terug. Prachtig. De verrassende wendingen, geheimzinnigheid, vormveranderaars en paranoia werken geweldig samen met de fantasywereld en haar personages die worden neergezet. Als kers op de taart vormen de namen van de edelstenen DELTORA en is Deltora vernoemd naar het verbond tussen Del en Tora. Fantastisch.

Daarom geef ik dit laatste deel 5/5 sterren en komt deze serie gemiddeld uit op 4 tot 5 van de 5 sterren. Heb ik je met mijn reviews aan kunnen zetten tot het lezen van Deltora? Ik hoor graag waarom wel of niet! Veel leesplezier.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Waarom de Deltora serie mij compleet in zijn greep houdt - Deel 2

Een kort, romantisch verhaal op Koningsdag

Een kort, romantisch verjaardagsverhaal

Een kort, nuchter Valentijnsverhaal

Een kort, romantisch Halloweenverhaal

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?