Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Als je op zoek bent naar tips voor productief schrijven, zit je hier aan het juiste adres. Het doen van een schrijfsprint werkt heel goed voor sommige auteurs en voor anderen wat minder. In deze blog leg ik uit wat een schrijfsprint is, hoe je dit kunt aanpakken en of het je helpt productief te schrijven.

Wat is een schrijfsprint?

Een schrijfsprint is een afgekaderd moment waarin je niets anders doet dan schrijven. (Of herschrijven of een outline maken of onderzoek doen, zolang het maar nuttig is voor je verhaal.) Hoe ik dat meestal invul, is door een timer te zetten voor twintig minuten en daarin te schrijven of herschrijven. Het is hierin niet belangrijk dat alles perfect of gedetailleerd is, maar dat je iets op papier krijgt. Als je in de flow komt, kun je nog een sprintje doen.

Hoe kan een schrijfsprint eruit ziet?

1. Doel bepalen
2. Afzonderen
3. Online duwtje in de rug
4. Timer aanzetten
5. Schrijven
6. Stoppen!

Als eerste bepaal ik wat mijn doel (!) voor een sprint is. Mijn werkwijzen voor schrijven en herschrijven zijn heel anders. Als ik ga schrijven, lees ik terug wat ik ervoor heb geschreven om weer in het verhaal te komen. Als ik ga editten, kies ik bijvoorbeeld welke vulwoorden ik ga wegwerken of welke feedback ik aanpak.

Afzonderen (2) houdt voor mij in dat ik mijn telefoon wegleg of op stil zet. Ik zorg dat ik niet gestoord kan worden. (Dat geldt ook voor e-mail- of chatmeldingen op de computer trouwens.) Soms vraag ik of andere mensen mee willen sprinten (3). Dan komen samen in een speciaal Discord-kanaal voor een gemeenschappelijke timer. Op andere momenten sprint ik liever alleen. Hier ga ik verderop in deze blog dieper op in.

Pas als ik deze voorbereidingen heb getroffen, zet ik een timer aan (4). Meestal sprint ik twintig minuten (5). Na het sprintje is het belangrijk dat je ook echt stopt (6). Het belangrijkste is dat je trots bent op de voortgang die je gemaakt hebt, hoe klein of groot deze ook is. Als je in de flow zit, kun je natuurlijk nog een sprintje doen, maar het doel van sprintjes is dat je het schrijven van een verhaal klein maakt, laagdrempelig. Pas dus op met hoe erg je jezelf pusht.

Wanneer werkt een schrijfsprint?

Alleen schrijven

Voor mij werken schrijfsprintjes het beste wanneer ik alleen thuis zit met of zonder instrumentale muziek aan. Het helpt enorm als ik al precies weet wat voor scène ik in het sprintje wil uitwerken. Daarom raad ik aan eerst een outline te maken. Als ik iets nieuws moet bedenken, lekker creatief brainstormen, helpt het juist helemaal niet om een timer aan te zetten. Dan krijg ik daar alleen maar stress van. Dan kan ik beter in het Discord-kanaal ideeën uitwisselen buiten een sprint om.

Samen schrijven

Maar! Samen schrijven vind ik ook prettig. Het motiveert me enorm om te weten dat andere mensen tegelijkertijd met me aan het schrijven zijn, al is een berichtje ‘ik ga schrijven’ meestal wel genoeg. Een gezamenlijk online schrijfsprintje heeft voor mij twee kanten: het nakletsen zorgt ervoor dat ik aan de ene kant nieuwe ingevingen kan krijgen. Aan de andere kant zorgt het ook dat ik minder meters maak. Je moet je dus afvragen: met welk doel schrijf ik vandaag? En wat voor schrijfsprintje past daar het beste bij?

Fysiek samenkomen en schrijven

Laatst heb ik ook een schrijfsprintje in het eggie gedaan! Met Jacodine, Ruby en Heleen zat ik bij een tentje in Utrecht, allemaal met laptops op tafel. Timer aan, schrijven, kopje thee tussendoor, en meer schrijven. We hebben ook gebrainstormd over het einde van het verhaal dat ik heb ingeleverd voor de Zilverspoorwedstrijd. Dat was enorm behulpzaam en ook heel leuk.

Toch heb ik voor mijn doen niet bijzonder veel geschreven/herschreven, omdat we ook veel gekletst hebben. Dat was op dat moment niet erg. Ik wist dat ik het hele einde om moest gooien, dus de frisse blikken waren echt heel fijn. Maar, als ik alle tijd die ik tijdens het live schrijven in mijn eentje thuis had gezet, had ik kwantitatief meer kunnen schrijven. Kwalitatief? Dat betwijfel ik.

Conclusie: schrijfsprintjes helpen met productief schrijven

Ik raad het zeker aan om eens een fysiek schrijfsprintje te doen. Het is een leuke ervaring en ook heel gezellig. Samen sparren levert waardevolle inzichten en inspiratie op! Het is een soort proeflezen light, omdat je verhaal niet daadwerkelijk gelezen wordt, maar je het er wel over hebt. Als je aan het editten of herschrijven bent, is het misschien beter om jezelf thuis ‘op te sluiten’ tot de klus geklaard is. Dan moet ik me echt goed kunnen concentreren en helemaal in het verhaal duiken, zodat ik niet vergeet met welke details ik rekening moet houden.

Nu ben ik wel benieuwd, welke schrijfmethodes werken voor jou het beste? Ik ken mensen die een week in een hutje op de hei gaan zitten, zodat niemand ze stoort. Of mensen die op vakantie inspiratie moeten opdoen om verder te kunnen. Of mensen die juist een weekendje weg gaan met andere auteurs om samen live te schrijven. Ik hoor het graag!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Een kort, romantisch verhaal op Koningsdag

Een kort, romantisch verjaardagsverhaal

Een kort, nuchter Valentijnsverhaal

Een kort, romantisch Halloweenverhaal

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?