Hoe werk je met Goodreads?

Goodreads is een handige site om bij te houden wat je gelezen hebt en wat je van boeken vond. Je kunt daardoor ook recensies lezen van anderen en nieuwe boeken ontdekken die misschien wat voor jou zijn. Je kunt met Goodreads daarnaast een digitale to-be read lijst bijhouden. Naast Hebban is dit echt een must als je serieus bent over het lezen van boeken, omdat je altijd digitaal alle info bij je hebt die je bij wilt houden. Je kunt auteurs die een Goodreadsprofiel hebt zelfs volgen en vragen stellen. Maar waar begin je?

Hoe maak je een Goodreadsprofiel aan?

Hoe maak je een Goodreadsprofiel aan als lezer?

1. Ga naar goodreads.com.

2. Als het goed is ben je nu op een homepage waar je rechts kunt kiezen hoe je wilt inloggen. Je kunt een account aanmaken door deze te koppelen met Facebook, Amazon, Apple of email.

3. Afhankelijk van welke optie je kiest, moet je gegevens invullen zoals je naam, je e-mailadres en wachtwoord, of je moet inloggen via een bestaande account op een ander bovengenoemd platform.

4. Daarna kun je met die gegevens inloggen en zelfs aanvinken dat je ingelogd wil blijven.


Hoe maak je een Goodreadsprofiel aan als auteur?
Dat werkt precies hetzelfde als hierboven! Er komen naast bovenstaande opsomming alleen nog wat extra stappen kijken bij het officieel een Goodreads auteur worden. Daarvoor is het eerst belangrijk dat je de volgende twee dingen weet.
Hoe vind ik een boek in Goodreads?

Gebruik de zoekbalk bovenin om de boektitel of de auteursnaam in te vullen. Meestal krijg je meteen een goede suggestie terwijl je aan het typen bent. Is dit niet zo? Dan druk je op enter of zoeken en word je naar een nieuwe pagina geleid waar de resultaten op staan. Daar kun je nog zoeken op andere specificaties mocht het niet lukken. Vind je het boek dat je zoekt echt niet? Dan kun je proberen het boek zelf toe te voegen.

Hoe voeg je een boek toe?

LET OP: je kunt pas een boek toevoegen aan Goodreads, als je account 7 dagen oud is. Anders moet je contact opnemen met de Goodreads Librarians Group: https://www.goodreads.com/group/show/220.Goodreads_Librarians

Via deze link kun je een boek toevoegen: https://www.goodreads.com/book/new. Op deze pagina vul je alle verplichte velden in (velden met een rood sterretje) en alle informatie die je wil/kunt vinden. De verplichte velden in september 2021 zijn de titel(s) van het boek en de auteursnaam.

Zorg dat je alleen informatie toevoegt waarvan je zeker weet dat het klopt. Je kunt zelf namelijk geen aanpassingen doen achteraf. Ook daarvoor moet je de Librarians Group benaderen. Check, check, dubbelcheck dus! Als je klaar met de velden bent, klik je gewoon op het onderste knopje Create book.

De extra stappen om officieel Goodreads auteur te worden, zijn...

1. Controleer of een van je boeken al op Goodreads staat met bovenstaande tips. Voeg anders zelf een van je boeken toe. Voeg boeken niet dubbel toe als je het niet eens bent met de cover of iets dergelijks! Benader dan de Librarians Group voor een aanpassing.

2. Als je doorklikt naar de pagina van je boek, kun je als het goed is op de auteursnaam (jouw naam of pseudoniem) klikken. Dit is een andere pagina dan je normale ledenpagina.

3. Om deze pagina te claimen, klik je onderin op de optie ‘Is this you? Let us know.’
Dan zal Goodreads je aanvraag binnen een paar dagen goedkeuren. Daarna zullen je normale ledenpagina en je auteurspagina samengevoegd zijn.

4. Wil je geen samengevoegde accounts? Benader dan de Librarians Group.

5. Verrijk je profiel daarna met een foto, een korte omschrijving van jezelf en links naar waar je boeken verkrijgbaar zijn en je social media als je wilt. Meer info meer beter! Je kunt zelfs door Goodreads voorgestelde vragen beantwoorden.

Wat als ik een foutje maak of tegenkom?

Op naar de Goodreads Librarians Group! Ze kunnen echt bijna alles :)

Wat als ik een boek niet kan vinden en het ook niet wil of kan toevoegen?

Stel dat je proefleest en je geen idee hebt of en wanneer het manuscript uitkomt, wat dan? Je kunt je aantekeningen in een bestandje of notitieboekje bijhouden, maar ik vind het zelf wel fijn om al mijn reviews bij elkaar te hebben. Daarom bewaar ik die feedback (anoniem! dus zonder de voorlopige titel van het verhaal en naam van de auteur) als comment op mijn profiel. Je kunt op Goodreads zelfs blogs schrijven als je wilt. Er kan echt van alles, dus ga ook vooral zelf ontdekken. Als iemand nog tips heeft die zeker in deze blog moeten komen, laat het me heel graag weten! En voeg me toe op Goodreads ;) https://www.goodreads.com/author/show/19793514.Jennifer_Wagemans

Met dank aan de Engelse pagina van: https://scribemedia.com/goodreads-author-profile/. Goodreads heeft zelf ook een grote hulp database, dus je kunt ook Googlen op je vragen in combinatie met ‘Goodreads’.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Hoe werk je met Goodreads?

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Tips voor het schrijven van een character driven verhaal

Supertip: Hoe bouw je een bijpersonage uit?

13 stappen: Hoe maak ik een (digitale) fantasy landkaart?

Inspiratie voor veel meer dan alleen fantasy (De Legendes van Pendar)