Wanneer koopt iemand jouw Young Adult Fantasyboek?

Op 29 augustus 2021 heb ik een Young Adult Fantasyboeken vragenlijst rondgestuurd via mijn Instagramaccount. Het aantal reacties is niet gigantisch (21), maar alsnog deel ik graag de resultaten! Uit de feedback van de participanten kan ik toch een aantal tips en tricks halen, waar jij misschien ook wat aan hebt.

Wanneer koop iemand een Young Adult Fantasyboek?

De grootste reden om een boek te kopen, dat iemand al andere boeken uit dezelfde serie gelezen heeft. Dan is natuurlijk een beetje een inkoppertje, dus drie andere factoren die hier veel invloed op hebben, zijn: zichtbaarheid op Instagram/bookstagram, het in een boekenwinkel zien liggen van een boek en positieve reviews lezen op Goodreads/Hebban. Dit zorgt er voornamelijk voor dat mensen jouw boek op hun to be read zetten.

De flaptekst is by far het belangrijkst voordat een verkoop echt plaatsvindt, samen met de cover. Een preview, quotes van (proef)lezers, de auteursbio en een foto van de auteur hebben veel minder impact. Ik heb dus toch iets minder spijt dat ik het te ongemakkelijk vindt om mijn foto op De Legendes van Pendar te hebben! Reviews en zichtbaarheid op Instagram dragen hier ook aan bij.

De dikte van boeken

Als participanten mogen kiezen uit 6 dunne boeken, 3 gemiddelde boeken of 1 dik boek, kiezen ze voor gemiddeld. Drie kwart leest liever drie boeken van 300 A5 bladzijden dan meer dunne boeken of meer dikke boeken.

Learnings over de cover van De Legendes van Pendar

Covertip: zorg dat je cover de sfeer van je verhaal uitstraalt en dat het in één oogopslag duidelijk is wat het belangrijkst is aan jouw verhaal. Natuurlijk moet de tekst ook goed leesbaar zijn!

Interessant om te zien dat 38% van de participanten de cover van De Legendes van Pendar magisch, mooi en aantrekkelijk vindt, terwijl 62% de covers te simpel, saai of nietszeggend vindt of dat het ze gewoon niet aanspreekt. Zo zie je maar dat je nooit iedereen blij kunt maken. Kies wat dat betreft vooral waar je jezelf goed bij voelt, denk ik dan maar.

Toch ben ik het er wel mee eens dat de cover niet genoeg weggeeft over het verhaal zelf, behalve dat het magisch is en met edelstenen te maken heeft. Daar ga ik bij een eventuele tweede uitgave zeker nog even bij stilstaan. Wat vind jij: heb jij graag mensen of dieren op de cover of niet? Zou een boek dan aantrekkelijker zijn voor je?

Learnings over de flaptekst van De Legendes van Pendar

Op basis van de data over wat participanten van de flaptekst van De Legendes van Pendar vinden, kan ik een aantal tips geven. Spanning blijkt een belangrijk element te zijn voor een YA fantasy flaptekst (wat dat betreft zit ik gelukkig goed!).

1. Let op dat je niet te veel bijvoeglijk naamwoorden gebruikt.

2. Zorg dat jouw unieke stijl er goed in naar voren komt (gebruik geen generieke termen en clichés!).

3. Zorg dat helder is wat lezers van jouw boek kunnen verwachten. Focus je op de rode lijn in je verhaal en geef daarbij niet te veel weg.

4. Kort maar krachtig! Laat de details achterwege. Eén alinea is meer dan genoeg.


Learnings over de preview van De Legendes van Pendar

Previewtip: nog een inkoppertje, maar maak mensen nieuwsgierig.

Sommige mensen lezen graag een preview, anderen liever meteen het eerste hoofdstuk. Ook hierin kun je niet iedereen blij maken. Kies een stuk waarvan jij denkt dat het je schrijfstijl goed weergeeft en waardoor mensen kunnen inschatten of de verhaallijn hun smaak ik. Zorg dat je niet te veel weggeeft en dat de lezer ook niet te veel voorkennis nodig heeft om de preview te kunnen begrijpen.

Meer dan driekwart van de participanten zijn positief over de preview van De Legendes van Pendar. Helaas komt het over als jeugd in plaats van young adult, maar ik ben me gelukkig al bewust van dat 'probleem'. Vandaar ook de gedachte om een tweede herschreven uitgave te doen. Het feit dat de preview spannend en magisch is, maakt veel participanten nieuwsgierig en wekt het hun interesse.

Kennen de participanten Boekscout al?

Mocht je interesse hebben in of de participanten bekend zijn met uitgeverij Boekscout en wat ze daarvan vinden, benader me vooral!

Benieuwd naar andere tips?

Laat me vooral via comments, Instagram of Facebook weten waar jij nog meer tips over zou willen hebben!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Wanneer koopt iemand jouw Young Adult Fantasyboek?

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Tips voor het schrijven van een character driven verhaal

Supertip: Hoe bouw je een bijpersonage uit?

13 stappen: Hoe maak ik een (digitale) fantasy landkaart?

Inspiratie voor veel meer dan alleen fantasy (De Legendes van Pendar)