Interview met Nina van Veen - Writersblock voorkomen

Nina van Veen is een van de meest bijzondere auteurs die ik ondertussen ben tegengekomen. Ze is pas 14 jaar, schrijft pas twee jaar en heeft alsnog al (bijna) twee boeken uitgebracht! Hoe doet ze dit? Ze schrijft meerdere verhalen door elkaar en dat naast al het schoolwerk dat ze in het dagelijks leven doet. Haar ouders noemen haar niet voor niets een ‘intellectuele spons’. Haar schrijfproces bepaalt ze per dag: chaotisch, geordend, stil of juist met pianomuziek. Die muziek schrijft ze namelijk ook zelf! En dat past niet geheel toevallig perfect bij sommige scènes uit haar boeken ‘Het Rijk van de Sneeuwpanter’ en ‘Vosata deel 1 Het Kind van het Licht’.

Naast school, schrijven en muziek leest Nina natuurlijk ook. Voornamelijk leest ze fantasy en scify en dan het liefst een echt boek, maar ze is ook een fanatieke e-book lezer. Verder heeft ze ook de covers voor haar eigen boeken helpen ontwerpen! Haar inspiratie haalt ze bijvoorbeeld uit haar liefde voor dieren, waddeneilanden, mythologie en planeten en dat kun je terugzien in de flaptekst van Vosata deel 1:

In de Noordzee ligt een eiland genaamd Vosata. Op dat eiland hebben de inwoners het goed. Maar als je met de bliksemflitsen mee reist naar de onderkant van het eiland, zijn licht en duister in een continue strijd verwikkeld. Het zijn groepen dieren onder leiding van de zon, maan en planeten. Het duister groeit en hun leiders Marso en Venusa maken een plan om het licht voor altijd te doven. De dieren van het licht kiezen een mensenkind uit dat moet helpen in de strijd tegen het duister. Dit mensenkind is Mustle, een meisje van 12 jaar, dat het eiland van de ondergang moet redden.


“Zelfs al is het nacht, de maan en sterren schijnen nog.”


– Flaymix, leider van de dieren van het licht –

Leuk om te weten: Mustle is deels gebaseerd op Nina zelf! Daarnaast, omdat het over een eiland met dieren gaat dat opgericht is door een wetenschapper, moest ik ook aan Animax van Mathilde de Graaf denken. Wanneer ik Vosata verhaal gelezen heb, zal ik een vergelijking uitwerken.

Het Rijk van de Sneeuwpanter versus Vosata 1 Het Kind van het Licht

In dit boek zit nóg meer werk dan in Nina’s debuut, Het Rijk van de Sneeuwpanter. Ze heeft het wel 15 keer herschreven en zelf ook landkaarten ontworpen, want ze wist tijdens het schrijven al meteen dat dit een verhaal was dat uitgegeven moest gaan worden. Ze heeft ook haar best gedaan om er eastereggs en meerdere lagen in te stoppen. Die zal ik natuurlijk niet spoilen. Ook focust het naast dieren meer op mensen en hun nieuwsgierigheid, als je Nina’s debuut en Vosata deel 1 vergelijkt.

Met welk van Nina’s personages zou ze niet overweg kunnen?

In Vosata deel 1 Het Kind van het Licht zit een Octopus leidster die constant druk bezig is en vriendschap geen prioriteit vindt. Ze denkt niet dat dat personages echt gezellig zal zijn haha, maar misschien daardoor des te meer een goede leider? Dat ga ik meemaken wanneer ik Vosata lees…

Nina’s tip voor auteurs: writersblock voorkomen

Zelfs heeft ze gelukkig nog niet echt last gehad van writersblock, maar alsnog werkt zij op een manier waarop ze denkt dat writersblock kan worden voorkomen of vermeden. Het is voor haar belangrijk om een verhaal volledig los te laten als het even niet wil lukken. Dan voorkom je dat je het schrijven gaat forceren. Even slapen of wandelen helpt voor haar op moeilijke momenten en dat is zeker een waardevolle tip!

Wil jij de opname terugkijken?

Natuurlijk zit in deze blog niet het volledige interview. Die kun je namelijk terugkijken op mijn Pendar YouTube kanaal! Vergeet ook niet Nina van Veen’s eigen website te bekijken voor meer updates en zodat je je kunt inschrijven voor haar Vosata promotiemail. Ook op haar Instagramprofiel deelt ze weetjes en bijvoorbeeld boekentrailers. Ga jij Vosata deel 1 lezen? Laat het me weten!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Interview met Nina van Veen - Writersblock voorkomen

Productief schrijven: werken schrijfsprintjes?

Tips voor het schrijven van een character driven verhaal

Supertip: Hoe bouw je een bijpersonage uit?

13 stappen: Hoe maak ik een (digitale) fantasy landkaart?

Inspiratie voor veel meer dan alleen fantasy (De Legendes van Pendar)